Topplistan – Vi rankar tidernas bästa spel

Det finns en oändlig mängd olika sätt att sätta ihop en topplista. Extra svårt blir det när det handlar om spel, då det finns så många parametrar som påverkar oss. Inför den här listan har jag valt ut vilka jag personligen anser är de 25 bästa spelen genom tiderna. Vissa av spelen är väldigt föråldrade idag, och om du skulle välja ett spel på måfå och prova det för första gången kanske du rent av skulle tycka att det är dåligt. Nostalgi har varit en viktig faktor för mig.

TV-spel, datorspel, mobilspel, onlinespel och eSport har varit med mig hela mitt liv, och kommer troligen vara en viktig del av mitt liv så länge jag lever. Många av spelen du hittar i listan har rakt av förändrat mitt liv. Dessa spel har varit med och gjort mig till den person jag är idag, precis som nya spel fortsätter att forma och förändra mig. På samma sätt som vi alla påverkas och formas av externa aktörer och upplevelser.

Under tiden som jag skrivit denna lista har jag med ett leende på läpparna tänkt tillbaka på några av de bästa minnena i mitt liv. Jag hoppas att listan även kommer att få dig som läser att le. Kanske nickar du medhållande, eller skrattar vid något tillfälle. Eller så tycker du att jag är helt dum i huvudet. Det är okej det också! Vi har alla ett eget, unikt förhållande till spel, vilket gör det band vi bildar till våra favoritspel till något särskilt.

För att göra listan roligare att läsa har jag begränsat den till 1 spel per spelserie, t.ex 1 Zeldaspel. Längst ned efter förstaplatsen kan du också läsa topp 5 från några av mina vänner.
Håller du varken med mig eller någon av mina vänner?
Dela din lista i kommentarerna!

Guitar Hero, 2005

25. Guitar Hero (2005)

PS2
När det kommer till att dra ihop ett gäng vänner, köpa några flak öl och köra en långhelg med partyspel så finns det nog inget som slår Guitar Hero. Genom seriens första spel upptäckte jag och mina vänner massor av ny musik, hoppade runt som Angus Young i kalsongerna och introducerade grannarna för Ozzy Osbourne och Pantera. Honorable mention bland partyspelen går till Mario Party och Mario Kart som precis missade topplistan.

Super Smash Bros. Melee, 2001

24. Super Smash Bros. Melee (2001)

GameCube
Slå dig ned med 1-3 vänner. Välj din favorit bland 25 av Nintendos mest kända karaktärer och spöa på varandra på dynamiska banor fulla med vapen, items och pokémons. Ett spel som får en att sitta längst ut på stolskanten, och skratta tills tårarna rinner. Super Smash Bros. var tillsammans med Super Mario Sunshine, Luigi’s Mansion, Metroid Prime, RE4 och Resident Evil remaken de bästa spelen som släpptes till GameCube. Och jag står fast vid att GameCube är den mest underskattade konsolen någonsin.

23. Super Metroid (1994)

Super Metroid, 1994

SNES
Min första Metroidvania upplevelse som gjorde mig till ett livslångs Metroid-fan. Samla uppgraderingar, utforska kartan, spöa dom 2 enorma dinosaurieliknande bossarna Kraid och Ridley, och förbered dig för den obligatoriska slutfighten mot Mother Brain. Samma vinnande koncept som återvinns i varje Metroid-spel. Metroid Prime tog nästan denna plats i topplistan, men nostalgi vann ännu en gång.

Tekken 3, 1997

22. Tekken 3 (1997)

PlayStation, Arkad
Tekken är hands down den bästa fighting/arcade spelserien genom tiderna. Det tredje spelet släpptes när jag var en liten pojk, och med stencoola karaktärer som Yoshimitsu, True Ogre, Gun Jack, Bryan Fury och Gon stod jag och min barndomsvän André inte en chans.
Idag, mer än 20 år senare, har jag som King nog spöat André i varenda Tekken-spel som släppts, men frågar vi honom så säger han nog tvärtom…

Age of Empires 2, 1999

21. Age of Empires 2 (1999)

PC, Mac, PS2
Ett av de mest populära RTS-spelen någonsin och det spel som startade min livslånga kärleksaffär mer RTS. Även om “strategi” på Empires tiden oftast innebar att mura in sin bas, samla max supply och sen A-klicka mot motståndarens bas. Det första spelet i serien förblir för många mycket bättre än uppföljaren. För min del handlar det förmodligen om att jag var några år äldre när 2:an släpptes och lättare kunde ta åt mig det.

Silent Hill 2, 2001

20. Silent Hill 2 (2001)

PC, PS2, Xbox
Det finns två sorters skräckspel: De som har popups och monster, samt de som är psykologiskt obehagliga mind-fucks. Sen har vi Silent Hill serien, som är båda två. Jag stängde av det här spelet i panik efter att ha mött den första fienden, och lämnade tillbaka spelet till butiken. Några år senare klarade jag det, och blev ett livslångt Silent Hill fan.

19. Pokémon Gold/Silver (1999)

Pokemon Gold/Silver, 1999

GameBoy, GBC
Blue/Red i all ära, men gen 2 träffade precis rätt i min uppväxt. Det här var innan det fanns för många Pokémon för att man skulle tappa intresset, men ändå tillräckligt för att hålla intresset uppe efter att ha spelar den första generationen i flera år. Givetvis fixade jag både Lugia och Ho-Oh, då jag redan som barn ville cleara allt.

Redan under Red/Blue tiden jagade jag 100% på spelen. Mina stackars föräldrar fick köra mig till två köpcentrum för att jag genom länkkabel skulle få både Mew och MewTwo. Sedan fångade jag självklart MissingNo. och blev av med min sparfil.

Gears of War, 2006

18. Gears of War (2006)

Xbox360, Xbox One, PC, Mac
Gears of War var anledningen till att jag skaffade ett Xbox 360. Jag har alltid varit en sucker för postapokalyptiska spel, serier och filmer. Lägg vi därtill elaka underjordiska monster, ett gäng tvärcoola testostinna Schwarzenegger-kopior som spottar ur sig oneliners, dåtidens absolut mest imponerande grafik samt möjligheten att såga av motståndarna på mitten med en motorsågsbajonett… Vad finns det att inte gilla?

Shadow of the Colossus, 2005

17. Shadow of the Colossus (2005)

PS2, PS4
En klassiker som alla spelfantaster borde uppleva. Hoppa upp på hästen, leta rätt på spelets 16 gigantiska bossar (och enda fiender), klättra upp på dem, hitta deras svaga punkter och stick ner dom med svärdet. Bli sedan chockad när du inser hur manodepressiv du blir av att mörda dessa oskyldiga giganter. Och anledningen? Oklart, men det finns en sovande prinsessa att rädda!

Det här är ett av de få spel som jag (utan imponerande resultat) faktiskt försökt mig på att speedrunna.

Halo 2, 2004

16. Halo 2 (2004)

Xbox, PC
Valet var svårt mellan Halo: Combat Evolved och Halo 2, men i slutändan var jag tvungen att välja uppföljaren. Det första spelet var något banbrytande och helt nytt, och jag förälskade mig i semi-skräck banorna med The Flood. Men i slutändan saknade spelet mycket, och allt detta och mycket mer fick vi äntligen i uppföljaren. Fick bita mig hårt i läppen för att inte köpa The Master Chief Collection, som inkluderar samtliga spel, på Steam (tidsbrist).
Uppdatering: Jag köpte det innan jag blev klar med listan…

Advance Wars, 2001

15. Advance Wars (2001)

GBA
Underbart mysigt turbaserat strategispel. Välj en av 11 commanding officers med olika styrkor, svagheter och förmågor. Ta över baser, samla resurser, träna trupper och besegra motståndaren.

Enligt mig det bästa GameBoy spelet genom tiderna. Uppföljaren Advance Wars 2 var även den bra, men ingenting i jämförelse med originalet.

World of Warcraft, 2004

14. World of Warcraft (2004)

PC, Mac
Även om jag kanske inte är något fan av dagens retail, Classic eller ActiBlizzard så spenderade jag ändå 6 år som aktiv WoW-spelare.
Från det att spelet släpptes fram tills Deathwing klöv världen i Cataclysm spelade jag med jämna mellanrum.
Från Warrior main tank till Death Knight och (Givetvis Tauren) Paladin main tank.
Spelet förändrade MMORPGs för alltid, och har fortfarande inte blivit toppat.

Ring of Red, 2000

13. Ring of Red (2000)

PS2
Ett av tidernas mest underskattade spel. Det här turbaserade strategispelet utspelar sig i ett alternativt universum där andra världskriget slutade med att de allierade invaderade Japan istället för att släppa atombomberna. Landet är nu uppdelat i flera delar. Den norra delen backas av Kina och Sovjet, södra Japan stöttas av de allierade och Tyskarna förser alla med vapen. I spelet följer vi Syd-Japans desperata försök att hämta tillbaka en stulen prototyp AFW: gundam liknande “Armored Fighting Walkers”. När det kommer till turbaserade spel i stil med Final Fantasy är det här mitt absoluta favoritspel någonsin.

Starcraft 2, 2010

12. StarCraft 2 (2010)

PC, Mac
Jag spelade aldrig Brood War online, enbart campaign läget mot datorn. Efter en invite till den stängda betan och att ha snubblat över Day9 (den bästa vän jag aldrig mött) på youtube av en slump blev jag ett diehard SC2 fan. I 3 år spelade jag mig upp i rankerna, följde varenda proffsliga och såg varenda Funday Monday.
När HotS släpptes och gjorde pannkaka av hela metan tappade jag, precis som resten av världen intresset för spelet. Jag älskar än idag att titta på SC2 proffsmatcher, men det är Warcraft 4 jag skriver ned på min önskelista. Tills den dagen Warcraft 4 släpps kommer jag hålla StarCraft 2 som tidernas bästa RTS spel.

DOTA 2, 2013

11. Dota 2 (2013)

PC, Mac, Linux
Som barn lanade vi DOTA mot botar. När internetuppkopplingen några år senare tillät det var det match making. Efter några år av Heroes of Newerth släpptes äntligen Dota 2 betan som jag såklart hoppade på direkt.

Siffror ljuger inte; 1500 hours played på Steam.
Jag vet inte om jag borde vara stolt eller skämmas, men jag ångrar inte en minut!

Diablo 2, 2000

10. Diablo 2 (2000)

PC, Mac
Efter World of Warcraft och DOTA är nog Diablo 2 och expansionen Lord of Destruction de spel jag lagt mest tid framför. Lustigt nog är samtliga Blizzard Entertainment spel. Genom åren har nog både jag och min gamle far tagit en var av samtliga karaktärer genom den högsta svårighetsgraden. Inget annat spel har nog så högt återspelningsvärde.

Min mor älskar faktiskt fortfarande att påminna mig om när mitt 10-åriga jag blev drop-hackad och slängde ett fullt Immortal King set på backen för en girig scammer att sno åt sig. Jag har enligt henne aldrig gråtit så mycket under hela min barndom!

9. Half-Life (1998)

Half Life, 1998

PC, Mac, Linux, PS2
Valet mellan det första och andra spelet var svårt. Båda två banbrytande, revolutionerande och bland de viktigaste spelen för FPS- och datorspel någonsin. I slutändan var upplevelsen när jag spelade igenom det första spelet överlägsen det andra. Half-Life förändrade allt.
Den varierade karaktärsdesignen, de intelligenta fienderna som tog skydd och kastade granater, den sparsamma handlingen som berättades genom andra karaktärer, den mystiske G-man. Lägg därtill real-time events som när “Gargen” plötsligt dyker upp och slaktar ett gäng soldater innan den vänder sig mot spelaren, eller när du äntligen blivit tjenis med en säkerhetsvakt som två sekunder senare blir uppkäkad av en Barnacle. Helt oförglömligt.

8. Digimon World (1999)

Digimon World 1999

PlayStation, PC
Ett guilty pleasure spel som jag inte förstår varför det aldrig nådde ut till en större publik. Med ett tamagotchi-liknande koncept får du träna, mata, natta och ta din Digimon till toaletten. När den blir tillräckligt stark utvecklas den. Har du misskött den kanske den utvecklas till bajshögen Sukamon.
Ta sedan med din Digimon ut på upptäcktsfärd runt spelvärlden och spöa skiten ur Digimons med minnesförlust i ett Final Fantasy-liknande combat system.
När du spöat dem får de tillbaka minnet, ursäktar hur elaka de varit och flyttar tillbaka till File City, där de öppnar butiker, säljer items, anordnar gladiator matcher och annat spännande. Försök utveckla din Digimon till en av de 15 Ultimate utvecklingarna och hämta hem alla 100 förvildade Digimons till File City. Du kan också samla Digimon-kort och fajtas med dina vänner.

Resident Evil 4, 2005

7. Resident Evil 4 (2005)

GameCube, PS2, PC, Wii, PS3, Xbox360, PS4, Xbox One, Switch
Japp, Digimon bredvid Resident Evil 4, vilken lista va?
Spelet som förändrade survival horror genren och third-person shooter genren på samma gång. Survival Horror har alltid varit en av mina favoritgenrer, och särskilt Resident Evil har alltid legat mig varmt om hjärtat. Efter att hela mitt liv älskat Resident Evil och Silent Hill spelen var det här en riktig mind-blow.

Från Thriller-shufflande sengångarzombies (plus en och annan Tyrant och Nemesis) som det gick att springa cirklar runt gick serien nu över till träskmonster, troll och motorsågsvevande Leatherface-kopior som kutade på som 28 Days Later zombies. Snabbt, stressigt, blodigt och läskigt. Perfekt.

6. Red Dead Redemption (2010)

Red Dead Redemption, 2010

PS3, Xbox360
GTA föll mig aldrig riktigt i smaken. Det kändes lite för “hobby-ligist” för mig. Att rida runt och vara ett allmänt drägg i Rockstars spaghetti western var dock en helt annan femma. Att få leva ut alla barndomsdrömmar om att vara cowboy efter att ha tittat på Bonanza och Clint Eastwood filmer, i en öppen värld där du själv får välja om du ska vara god eller ond, och dessutom kan jaga achievements. Vad finns det att inte gilla?

Som liten pojkspoling var jag så frälst i den Amerikanska 1800-tals era att jag faktiskt började på ponnyridskola! Än idag hyr jag häst och rider någon gång om året. Än idag slukar jag glupskt varenda western-film jag får syn på. Och än idag är Red Dead Redemption ett av de bästa spelen någonsin.

5. The Legend of Zelda: Majora’s Mask (2000)

Majoras Mask, 2000

Nintendo 64, GameCube
I min barndom ägde jag aldrig Ocarina of Time. Jag spelade det hos en vän, men fastnade aldrig riktigt för det. Majora’s Mask däremot fängslade min uppmärksamhet med sitt unika mask-koncept och den mystiska antagonisten Skull Kid. Spelet var otroligt svårt, men det gjorde också att upplevelsen blev väldigt givande.
Att genom maskerna kunna använda karaktärer och förmågor som aldrig tidigare varit spelbara i något Zelda-spel gjorde att MM gav mig en upplevelse som OoT aldrig gjorde. Jag har alltid varit lite udda när det kommer till just Zelda-spelen, och Majora’s Mask tillsammans med Wind Waker är mina absoluta favoriter.

4. MDK (1997)

MDK, 1997

PC, Mac, PlayStation
Ett otroligt underskattat Third-Person Shooter som jag fortfarande inte förstår hur det har undvikit den stora massans uppskattning. MDK är all over the place, på ett alldeles underbart sätt. Axla rollen som vaktmästaren Kurt, som stoppas ned i en rymddräkt med kanon-arm alá Mega Man, och skickas iväg för att stoppa elaka utomjordingars försök att med maskiner stora som städer skövla jordens naturtillgångar. Yes, behöver jag säga mer?

Spelet bjuder också på cameos från Bones; den fyrarmade hunden som flyger ett bombplan, Earthworm Jim och en musikvideo från den Franska artisten Billy Ze Kick. Utan att spoila för mycket så involverar den sista bossfighten att förvandla hunden Bones till en säl, och låta slutbossen äta upp honom. Min far och jag spelade detta spel med en PC Joystick, och vi klarade det säkert över 20 gånger. Helt klart ett av de mest unika spelen någonsin.

3. Ori and the Blind Forest (2015)

Ori and the Blind Forest, 2015

PC, Xbox One, Switch
Hands down det vackraste spelet genom tiderna. Ori and the Blind Forest är ett Metroidvania-spel där vi får följa Ori, en sorts skogs-spirit på äventyr genom den förtrollade skogen Nibel. Vi får uppgradera Oris förmågor, ta oss igenom hektiska plattformsbanor, och samla power-ups i klassisk Metroidvania-anda. Till sin hjälp har Ori ett gäng underbart charmiga och minnesvärda vänner, som trots att de inte säger ett ord genom spelet flera gånger rör spelaren till tårar.

Det här är ett spel vem som helst kan uppskatta, och om du har en vän eller partner du vill introducera till spelvärlden så är det här spelet att börja med. Har du inte spelat Ori and the Blind Forest så rekommenderar jag att du loggar in på Steam och köper det på en gång.

2.The Last of Us (2013)

The Last of Us, 2013

PS3,PS4
När The Last of Us släpptes var jag 20 år och hade väldigt lite till övers för spel. Väldigt få spel kunde fånga min uppmärksamhet. Men när detta Survival Horror Action Adventure-spel släpptes kunde jag inte hålla mig. Det postapokalyptiska konceptet var tillräckligt för att hooka zombie-fantasten inom mig.

Att följa med på Joel’s äventyr genom grönsakszombiernas förenta stater och samtidigt se Ellies karaktärsutveckling visade sig vara en av de bästa speluppevelserna jag någonsin stött på. Spelet bjöd på makalös grafik och några av spelvärldens mest minnesvärda ögonblick. Det här spelet fick mig att skratta, gråta, gömma mig under filten och skaka av ilska. 

1. Super Mario 64 (1996)

Nintendo 64
För att förstå hur Super Mario 64 kan toppa min lista behöver man nog själv ha växt upp med Nintendo konsoler under 90-talet. På den här tiden hade jag ett PlayStation och min bästa Barndomsvän hade ett Nintendo 64. Varje gång någon av oss mirakulöst lyckats övertala våra föräldrar att köpa ett spel åt oss, oftast i födelsedagspresent, så startade vi alltid spelet och plöjde igenom de första timmarna tillsammans.

Super mario 64, 1996

När vi hoppade in i tavlan till Bob-Omb Battlefield för första gången kunde vi inte tro våra ögon. Det här var den mest öppna spelvärld vi någonsin stött på. Grafiken var helt otrolig, och konceptet med att jaga rätt på flera olika stjärnor på samma bana gjorde återspelningsvärdet enormt, och fick varje bana att verka oändlig.
När vi sköt oss iväg i kanoner, hittade banans vingmössa och för första gången spöade Bowser verkade TV-spelens framtid gränslös.
Det här spelet förknippar jag med de gyllene åren av min barndom, en tid då TV-spel var närmast magi.

Kontrast: Några vänners favoritspel

För att få lite kontrast på det hela så bad jag fem av mina nära vänner att komma med sin respektive topplista. Stort tack för ert samarbete! Tyvärr hade de inte lyxen att få komma med så många alternativ som undertecknad. Fem per person fick räcka. Det här var deras favoriter:

Mattias:

1. World of Warcraft
2. A Link to the Past
3. Diablo 2
4. Super Mario Sunshine
5. DOTA 2

Sebastian:

1. Bloodborne
2. Ocarina of Time
3. Dark Souls
4. World of Warcraft
5. Diablo 2

Keith:

1. Dead Space
2. BioShock
3. Quake 2
4. Resident Evil 4
5. Shadow Man

C-L:

1. Morrowind
2. Final Fantasy 7
3. Mass Effect
4. Super Mario Galaxy
5. Minecraft

André:

1. Dark Souls
2. The Last of Us
3. Tekken 3
4. Half-Life 2
5. Jak 3

Slutligen vill jag passa på att tacka er läsare. Jag hoppas att ni tyckte att det var lika kul att läsa den här listan som jag tyckte det var att göra den. Vilka är era favoritspel genom tiderna?
Lämna en kommentar nedanför!

Mvh Admin, Onlinespel.biz

Facebook Comments